sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Synnytyksen jälkeen


Synnytyksestä on nyt reilu 10 viikkoa ja alkuviikosta kävin jälkitarkastuksessa. Korket verenpaineet olivat laskeneet ja olivat nyt normaalit. Hemoglobiini myöskin näytti hyvältä, eikä sisätutkimuksessakaan ilmennyt mitään normaalista poikkeavaa. Paikat ovat siis palautuneet hyvin synnytyksen jäljiltä, mutta ikävät liitoskivut ovat edelleen vaivanneet.

Lantion seudulla on tuntunut kipuilua synnytyksen jälkeen lähinnä urheillessa ja  arjessa kipu on tuntunut välillä seisomaan noustessa, nostaessa jotain tai muutoin vain ponnistaessa. Lääkärin kanssa keskustelin kivuista ja kuulemma on normaalia, että liitoskipuja esiintyy synnytyksen jälkeenkin ja voi esiintyä helposti jopa puolivuotta. Netistä lueskelin, että joillakin kipuilu oli jatkunut vuodenkin. Kipuja voi helpottaa levolla ja särkylääkkeellä. Ne paranevat ajan kanssa. Urheilla kuulemma saa vain kevyesti ja niin, ettei kipua ilmene. 

Nyt viikonloppuna kipu kuitenkin yltyi ja oli jatkuvaa. Se jopa haittasi kävelyä jossain vaiheessa. Kävelin kuin viimeisilläni raskaana, vaappuen. Öisin lantion seutua särki, eikä hyvää asentoa tahtonut löytyä. En keksi mitään muuta syytä kipujen ilmaantumiseen kuin autossa pitkään istuminen, sillä ei ne ainakaan minkäänlaisesta urheilusuorituksesta johtuneet.

Liitoskipujen lisäksi selkä jumittelee. Keksivartalon lihakset ovat niin huonossa kunnossa, etteivät tue tarpeeksi. Ryhti on siis tosi huono ja välillä huomaan imettäväni ihan kaksin kerroin. Selkäkipuja ilmeni myös esikoisen syntymän jälkeen ja noidannuolikin pääsi silloin iskemään. Kivut helpottuivat kun lihakset vahvistuivat. Nyt en tiedä kuinka lihaksia vahvistaisin, sillä urheilua ei suositella liitoskipujen takia.

Synnytyksen jälkeen on paljon muitakin oireita, mistä minun mielestäni puhutaan aivan liian vähän, jos laisinkaan. Itselleni moni asia ensimmäisen synnytyksen jälkeen tuli aivan yllätyksenä, enkä oikeasti tajunnut kuinka paljon synnytyksestä palautuminen tosissaan vaatii. On esimerkiksi erilaisia ongelmia ja tulehduksia kohdussa, samoin rintojen kivut ja imetykseen liittyvät ongelmat, kipeät jälkisupistukset, virtsankarkailu, peräpukamat, runsaat jälkivuodot, kipeät haavat, ummetus, erkaantuneet vatsalihakset ja lisäksi saattaa olla myös hormonien aiheuttamia oireita, kuten väsymys ja yliherkkyys. 

Itse olen onneksi aika vähällä päässyt synnytysten jälkeen, mutta muutama ystäväni on sanonut, että ei ole varma haluaako lisää lapsia, sillä synnytyksestä toipuminen on ollut niin rankka prosessi. Ja näissä molemmissa tapauksissa tiedän, ettei synnytyskään ole ollut ihan helpoimmasta päästä. Silti kuulemma synnytys ei jättänyt pelkoja vaan nimenomaan kivut ja oireet synnytyksen jälkeen.

Ei siis todellakaan ole turhaa vouhotus siitä, että naisten pitäisi antaa kropan rauhassa palautua synnytyksestä ja raskaudesta, eikä suinpäin rynnätä salille ja aloittaa jonkinlaista diettiä. Oman kehon kuunteleminen synnytyksen jälkeen on tärkeää ja tulee muistaa, että jokainen palautuu omalla tavallaan, omalla ajallaan. Ei pidä vertailla itseään muihin ja pakottaa kroppaa palautumaan entiselleen ennätystahtiin. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti